Okolina

Valjevo je grad u Srbiji, sedište Kolubarskog upravnog okruga, na nepunih 100 kilometara jugozapadno od Beograda. Gradsko jezgro smešteno je u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara. Valjevo spada među veća i razvijenija naselja u Srbiji. Prema popisu iz 2002. godine, grad Valjevo ima 61.035 stanovnika, a cela opština Valjevo ima 96.761. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 185 metara.

 valjevo4 valjevo2 valjevo3

kula-nenadovicKula Nenadovića je svakako simbol grada Valjeva. Podignuta je u proleće 1813. godine, pored puta za Šabac, na samoj ivici brda Kličevac. Podigao je Jakov Nenadović uz pomoć sina Jevrema, da bi se tu skladištila municija za potrebe ustanika. Kao graditeljski materijal, korišćen je kamen porušene Vitkovića kule, koja se nekada nalazila kod ušća reke Gradac u Kolubaru. Krajem 1813. godine ustanici su morali da napuste Valjevo, a kulu preuzimaju Turci i pretvaraju je u tamnicu. Pri ponovnom oslobođenju Valjeva 1815. godine ustanici su zatekli Kulu punu izmučenih Srba.

muselimov-konakMuselimov konak, podignut u 18. veku, je najstarija sačuvana zgrada u Valjevu i u svoje vreme je bio deo većeg kompleksa administrativnih zgrada u centru varoši. Međutim, osnovni istorijski značaj konaka se ogleda u činjenici da je to jedini materijalni ostatak u Srbiji direktno vezan za seču knezova, kao neposredni povod Srpske revolucije, budući da su u podrumu Konaka početkom 1804. godine, bili zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin i odatle su 4. februara izvedeni na gubilište, da bi potom njihove glave bile javno istaknute na krovu ove zgrade.

Okolinu Valjeva krase mnogobrojni manastiri:

Manastir Ćelijecelije

Manstir Ćelije se nalazi na levoj obali reke Gradac na području sela Lelić u blizini Valjeva (5 km). Današnji materijalni ostaci manastirskog kompleksa su nastali u 19. veku i kasnije. Manastir je poznat po znamenitom teologu Justinu Popoviću, doktoru filozofije koji je bio duhovnik u manastiru od 1948. pa do svoje smrti 1979. godine. Njegov grob nalazi se na južnoj strani oltara.

 

Manastir Lelićlelic1

Nalazi se u istoimenom selu blizu Valjeva (11 km). Manastir je zadužbina Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića. Crkva je skromnog oblika u kome je moravski stil prožet sa novim arhitektonskim rešenjima. Ima oblik krsta sa kupolom iznad centralnog dela hrama. Sagrađena je od kamena, cigle i sige. Ispred crkve je veliki zvonik i crkveni dom. 12. maja 1991. mošti Vladike Nikolaja su prenete iz manastira Sveti Sava u Libertvilu (Ilinois SAD) u lelićku crkvuManastir Pustinjapustinja

Manastir Pustinja se nalazi u kanjonu reke Jablanica nedaleko od sela Poćuta blizu Valjeva. Iznad zapadnih vrata unutar crkve je natpis koji kaže da je gradnja započela u mesecu martu a bila završena 25. juna 1622. godine. Hram Vavedenja Presvete Bogorodice koji je podigao jeromonah Joakim, stradao je 1683. godine u vreme kada je turska vojska išla na Beč. Posle obnavljanja 1759. ponovo je porušena 1787. i 1788. Pošto ju je zapalio Paša Bušatlija ostala je u ruševinama i napuštena sledećih 40 godina.
Manastir Jovanjajovanja

Nalazi se u neposrednoj blizini Valjeva (7 km) na putu za Poćutu i Bajinu Baštu. pripada selu Zlatarić. Crkva manastira Jovanja je najvrovatnije podignuta krajem XV ili početkom XVI veka. Priprata je dozidana 1706. kada je ceo manastir obnovljen zahvaljujući ktitorstvu braće Vitković, Jovanu i Jevti.


Pošto se Valjevo nalazi u korlini okružuju ga planine Maljen, Povlen Medvednik i druge.

Reka Gradac
Rečne doline koje se završavaju u valjevskoj kotlini predstavljaju izvanredna mesta za šetnju i rekreaciju u prirodi, a da se ne napusti gradski atar. Gotovo u samom centru grada Valjeva se završava kanjon reke Gradac, jedne od najčistijih reka u Evropi.
gradac1gradac2gradac4

Šetnjom kraj ove planinske reke, staništa vidri, stiže se do više uređenih plaža, ali i do nekoliko vodenica čija okolina, uređena u etno stilu, predstavlja prijatno mesta za odmor i rekreaciju, ali i dočarava duh vremena iz kojeg potiču. Za potpuniji doživljaj tu je i veći broj prijatnih kafića prilagođenih ambijentu

Klisura reke Gradac, sa njegovim izvornim pritokama, po izuzetnim odlikama i po stepenu očuvanosti, pripada izuzetnim prirodnim vrednostima Srbije. Nalazi se južno od Valjeva i čini desnu pritoku Kolubare. Bogatstvo klisure, u podzemnim oblicima kraške erozije, je izrazito. Ni u mnogo većim i poznatijim klisurama Srbije nije zabeležen toliki broj pećina. Ima ih gotovo sedamdeset, a još uvek se otkrivaju nove. Neke od tih pećina su impresivnih dimenzija po veličini podzemnih sala i dužini prostiranja (Degurićka pećina).


vidravodenicavidrazimagradac7


U pogledu kvaliteta vode, Gradac spada u one reke koje su najvećoj meri očuvane. Sliv ove reke predstavlja takođe stanište većeg broja retkih biljnih i životinjskih vrsta.

Nedaleko od centra grada nalazi se naselje Petnca koje sadrži:

Bazen

Sportsko-rekreativni centar Petnica poznat po bazenima koji se napajaju toplom podzemnom vodom i terenima za male sportove (mali fudbal, mini-golf, tenis, odbojka, košarka). Bazeni: olimpijski, za neplivače i bazeni za decu.

Istrazivaci

Istraživačka stanica Petnica smeštena je na uzvišenoj lokaciji 1-1,5 km od bazena. To je nezavisna neprofitna organizacija specijalizovana za izvanškolsko obrazovanje učenika, studenata u širokom spektru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Crkva

Do same stanice je Petnička crkva, Hram Uspenja Presvete Bogorodice, podignuta 1864-te godine, na ostacima ranije, više puta izgorele crkve. U crkvi se nalazi relikvija za koju se veruje da je ruka Sv. Luke i da ima isceliteljske osobine.

Pecina

Petnička pećina udaljena je oko 300 metara od istraživačke stanice sa svojim prirodnim lepotama. Sastoji se iz tzv. velike-prilazne pećine na kom nivou je ugostiteljski objekat koji radi u sezoni i male pećine do koje prilaz predstavlja pravi mali izazov. Iz pećine izvire reka Banja koja nikad ne presušuje.

Jezero

Nedaleko od bazena i pećine, oko 500 m, nalazi se malo jezero Pocibrava, površine 3-4 ha, sa prilično čistom vodom nastalo akumuliranjem istoimenog potoka Pocibrave. Naseljavaju ga razne vrste riba, ptica i vodenog bilja. Zanimljivo je za obilazak, pecanje (uz dozvolu), a ima i samoinicijativnih kupača. Na jezeru se povremeno održavaju takmičenja u pecanju.


Samo 11 kilometara od Valjeva, kraj puta za Šabac, znamenito mesto Brankovina po zaslužnim ličnostima, njihovim spomenicima i zadužbinama jedinstvena je prostorna, kulturna i istorijska celina. Iako se ubraja među najstarija sela valjevskog kraja, u srpsku istoriju ulazi tokom XVIII veka, vojevanjem kneza Alekse Nenadovića u austro-turskom ratu. Posle njegovog pogubljenja 1804. godine, vojskom u ovom kraju komandovao je vojvoda Jakov Nenadović a diplomatiju ustanika vodio Prota Mateja. Oni i svi Nenadovići, do književnika i putopisca čika Ljube, počivaju uz brankovinsku crkvu. U drugom delu senovite porte je humka Desanke Maksimović, koja je ovde prva slova sricala.

                    brankovina1brankovina2